Lehed

23. veebruar 2013

Leberi pärilik oftalmoneuropaatia

Tekkemehhanism

LHON on geneetiliselt heterogeenne haigus. Vähemalt kolm mtDNA punktmutatsiooni on kindlalt tuvastatud kui LHON-haiguse põhjustajad. Nn primaarmutatsioonid ND4/11778; ND1/3460 ja ND6/14484 on kõik I kompleksi allüksuste väärmõtte- mutatsioonid ning enamasti homoplasmilised. Siiski on ka teada suguvõsasid, kus kliinilise uuringu põhjal on Leberi haigus olemas, ent primaarmutatsiooni ei ole leitud.

Diagnoosimine

Diagnoositakse mutatsiooniuuringuga, mis uurib mitkondriaalse DNA mutatsioone.

Sümptomid

Leberi haiguse sümptomid avalduvad üldiselt varajases täiseas, kui ilma eelsümptomiteta hakkab patsiendi ühest silmas nägemine kiiresti nõrgenema. Nägemisnärvi kahjustuse tunnused on nõrgenenud nägemisvõime, puna-rohe tüüpi värvusaistinguhäire ja vaatevälja keskosa puudumine. Silmapõhja leid on diagnostiline. Pupilli piirkonna veresooned on ebatavaliselt laiad ja käänulised ja nende läbimõõt on varieeruv. Mõne nädala või kuu möödudes nõrgeneb ka teise silma nägemine, mõlema silma nägemisvõime halveneb järk-järgult sõrmede loendamise võime tasemele. Haiguse algstaadiumis leitud nägemisvälja keskosa väikestest lünkadest kujuneb vähehaaval lai. Leberi haigusele iseloomulik täielik lünk. Samal ajal ahenevad keskset nägemisteravust tagavatesse papillomakulaarsetesse närvikiududesse kulgevad veresooned. Lõpuks kaob kogu võrkkesta närvikiudude kiht, mis on raske päriliku nägemisnärvihaiguse tunnus. Leberi haigust põdevad inimesed on muidu üldiselt terved, aga neil leidub tavaliselt sagedamini südamejuhtehäireid ja kergeid neuroloogilisi sümptomeid.
Ravi

Seni ei ole teada ühtki ravimeetodit, millega saaks haiguse kulgu mõjutada.

1 kommentaar:

  1. Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

    Giaonhan247 chuyên dịch vụ vận chuyển hàng đi mỹ cũng như dịch vụ ship hàng mỹ từ dịch vụ nhận mua hộ hàng mỹ từ trang ebay vn cùng với dịch vụ mua hàng amazon về VN uy tín, giá rẻ.

    VastaKustuta