Lehed

4. veebruar 2013

Aspartüülglükosaminuuria AGU- tõbi

Tekkemehanism

AGA-geen kromosoomis 4q34-35. Aspartüülglükosaminidaas (AGA) on lüsosoomne aminidaas, mis lõhub asparagiini ja N-atsetüülglükosaamiini vahelise sideme glükoproteiinide suhkruahelas. AGU põhimutatsioon on 482G> A aluste vahetus, kus tsüsteiin asendub seriiniga AGA- ensüümis, põhjustades selle rakusisese lagunemise. Põhimutatsioon on leitud 98 protsendil AGU-patsientidest.


Sümptomid

AGA-ensüümi mittetoimimise tõttu tekib mitmetes kudedes rakkude lüsosoomidesse nn glükoasparagiine, mida eritub ka uriini. Kesknärvisüsteemis leidub viiteid rakkude hävimisele. Vastsündinuperiood ja esimesed aastad on normaalsed, kui mitte arvestada tavalisest sagedamat ülemiste hingamisteede nakatumist. Kõne ja liigutuste areng aeglustub tavaliselt 2-3 aasta vanuses. Aastatega arengupeetus suureneb ja puberteediikka jõudes on patsientidel mõõdukas vaimse arengu puue. Hilisemal perioodil ilmneb tugev taandareng ja patsiendid kaotavad varemõpitud oskused. AGU-patsientide keskmine eluiga on 40-50 aastat. Näonaha elastsuse vähenemine, paksud kulmud, pundunud huuled ning karmid juuksed on AGU'le iseloomulikud tüübi välistunnused vanematel patsientidel.

Diagnoosimine

AGU kliinilist diagnoosi võib kinnitada kas geeniuuringu või AGA-ensüümi aktiivsuse määramisega. Uriini glükoasparagiinide sisalduse määramine näiteks õhukesekihikromatograafia abil oli varem ainukene diagnostiline meetod, mis esialgses analüüsis leiab praegugi kasutust (nn metaboolne sõel). AGU-tõve lootediagnostika toimub praegu platsenta- või looteveeproovi mutatsiooniuuringu abil. Geenivea kandjad võib tuvastada DNA-uuringuga. AGU-põhimutatsiooni geenivea üldlevik ning vea tuvastamiseks kasutatava meetodi lihtsus võimaldavad geenivea kandjate sõelumist suurtest rahvastikest.


Ravi

Ravi puudub. Vähendada saab ainult sümptomite mõju. Isikud peavad käima tihti kontrollimas oma sümptomeid.
   





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar