Lehed

7. veebruar 2013

Diastroofiline düsplaasia (DTD)

Tekkemehanism

Kõhrkoe proteoglükaanide puudulik sulfateerumine põhjustab muutusi kõhrkoe struktuuris. DTDST-geen kromosoomis 5q21-22. DTD-sulfaadi transportvalk, mis eeskätt kõhrkoes viib sulfaadimolekulide proteoglükaan-struktuuridesse. DTD-patsientide põhimutatsioon on T> C aluste vahetus kokkupõime käigus, mille tagajärjeks on mRNA sisalduse vähenemine. See hõlmab umbes 90 protsenti haigust tekitavatest geenivigadest. DTDST-geeni mutatsioonid põhjustavad veel kahte väga harva esinevat kõhredüsplaasiat. Akondrogeneesi 1B on surmav luu-kõhredüsplaasia, millesse lapsed surevad eranditult enne sündi. Atelosteogeneesi II tüüp põhjustab raskeid jäsemete, selgroo ja roiete arenguhäireid, millesse patsiendid surevad kohe pärast sündi. DTDST-geeni mutatsioonides ilmneb selge korrelatsioon geenivea ja sellest tuleneva fenotüübi vahel.


Diagnoosimine

Haigusele omane kasvuhäire ja liigese muutused võimaldavad kliinilist diagnoosimist enamasti juba vastsündinul. Luustiku röntgeniuuringu abil saab DTD'd eristada muudest luustiku düsplaasiatest. Geenivea määramine kinnitab patsiendi diagnoosi, võimaldab ka haigusgeeni kandjate määramist ja lootediagnostikat platsenta või looteveeproovist.

Sümptomid

Kasvuhäire ja liigeste muutused on täheldavad juba vastsündinuperioodil. DTD-patsientide sünnipikkus on keskmiselt 32,5 cm, jäsemed on lühikesed, käed sageli ulnaarpoolele väändunud, sõrmeliigestes on jäikust, pöidla asend on tavalisest proksimaalsem, pöial on saheli nn hääletajaasendis. Peaaegu kõigil patsientidel on komppöiad. Tavalised on ka suulaelõhe ning kõrvalestade paksenenud ja vormitud kõhred. Vananedes liigeste muutused süvenevad ja viivad sageli raskete asendivigadeni, mille parandamine vajab korduvat operatiivset ravi. Enamikul kujuneb ka torakaalne küfoskolioos. DTD-patsientide lõplik kehapikkus varieerub 80-140 cm piires. Vaimne areng on normaalne.

Ravi

Õige toitumine vähendab rasvumist. Vajadusel ka kirurgiline sekkumine, vähendamaks jäsemete kahjustusi ja parandamaks nende liikumisvõimet.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar