Lehed

11. veebruar 2013

Incontinentia pigmenti (X-liiteline dominantne genodermatoos)

Teada olevalt on NEMO-geenil programmeeritud rakusurmaga seotud ülesanded. On oletatud, et rakud, kus toimivat NEMO-geeni ei ole, surevad. See selgitaks asjaolu, et poiss-idulastel on haigus surmav ning et tüdrukutel on valdavas osas rakkudest normaalne X-kromosoom. Suguvõsauuringute valguses näib haiguse pärilik vorm päranduvat X-kromosoomselt dominantselt sel kombel, et põhjustab tüdrukute haigestumist, kuid poistel on haigus juba surmav looteeas. Sellisele järeldusele on jõutud seetõttu, et haiged on peaaegu eranditult tüdrukud ja perekondades on eeldavatest vähem poisslapsi. On andmeid, et mõnikord esineb seda haigust ka poistel, aga vähemalt osa neist on põdenud Klinefelteri sündroomi, tähendab, et sarnaselt tüdrukutega on neil on olnud ühes kromosoomis terve alleel.


Tekkemehanism

Haigust põhjustav geen (NEMO) leiti 2000. aasta kevadel kromosoomipiirkonnas Xq28 ja üle 80 protsendi haigusjuhtudest tekib teatavast geeni deletsioonimutatsioonist. Haigus võib olla geneetiliselt heterogeenne, kuna on osal juhtudel seotud ilmselt X-kromosoomi ja mingi autosoomi translokatsiooniga, kus katkemiskoht asub X-kromosoomi teises piirkonnas Xp11.

Diagnoosimine

Diagnoositud on seda kliiniliste leidude põhjal ja nahabiopsia abil. Diagnoosi kinnitab geeniuuring.

Sümptomid

Incontinentia pigmenti põhjustab vastsündinutel nahahaigust, mis algab punetuse ja villidega, siis need armistuvad ja pigmenteeruvad muust nahast tumedamaks, kuni hiljemalt täisea saabumiseks helenevad nähtamatuks. Naha muutus avaldub mosaiiksete triipudena vaheldumisi terve nahaga vastavalt X-kromosoomi inaktivatsioonile. Patsientidel esineb ka hammaste ja küünte hälbeid ning juusteta piirkondi. Silmapõhjades võib esineda veresoonte liigkasvu, mis võib kaasa tuua võrkkesta irdumise. Mõnel patsiendil on kesknärvisüsteemi-põhised sümptomid.

Ravi

Raviks on sümptomite ravi. Kui silma kahjustus avastatakse vara, siis saab ära hoida võrkkesta irdumise.




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar