Lehed

10. veebruar 2015

B3-vitamiin

B3-vitamiin on vajalik

  • Närvikoe ja naha talitluseks.

B3-vitamiini toimimine organismis

Niatsiini roll realiseerub koeensüümvormide kaudu, mida vajavad paljud ensüümid: Pyr (süsivesikute katabolism), AKGDH (süsivesikute, lipiidide, aminohapete katabolism), HAAHDH (hargnenud ahelaga aminohapete katabolism), glutatiooni reduktaas, rasvhapete oksüdatsioon, hingamisahela reaktsioonid.




Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine

Toidus on niatsiin koensüümidena. Need hüdrolüüsitakse seedekulglas. Vabanev nikotiinhape imenduvad maost ja peensoolest põhiliselt lihtdifusiooni teel. Imendumist pärsivad kohv, alkohol, antibiootikumid, suhkur. Enamik niatsiini säilitatakse kudedes, osa ka maksas. Üleliigne nitatsiin viiakse uriiniga välja kehast.


Defitsiidist tulenevad häired


Niatsiin on väga laialt toiduainetes levinud ja normaalsel toitumisel on defitsiidi saamine võimatu. Alkoholismi puhul aga tekib defitsiit, samuti ka seedetrakti krooniliste haiguste korral.  Kui defitsiit on tekkinud, siis tekib esmalt väsimus, unetus, depressioon, ärritavus, anoreksia, igemete valulisus, mitmed naha kahjustused, glossiit. Kestev defitsiit toob endaga kaasa veel pellagra , mida iseloomustavad dermatiit (naha sümmeetriline pruunilaigulisus, jäikus, karedus, päiksevalgusest tekkiv lööve), diarröa (kõhulahtisus limaskesta põletike tõttt) ja dementsus.

Toksilisus 

Toksilisust normaalsel tarbimisel ei esine. Päevane ohutu kogus on kestval tarbimisel 50-75mg nikotiinhappe jaoks ja 125-175mg nikotiinamiidi jaoks. Toksilised efektid on kuumustunne, punetus näos, sügelus, nõrkus, nõrk peavalu, hüpotoonia. Megadooside manustamine (üle 1g päevas) põhjustab arütmiat, hüperurikeemiat, hüperglükeemiat, peptilist haavandit, harvem maksafunktsiooni langust ja nahaketendust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar