Lehed

18. veebruar 2015

C-vitamiin

C-vitamiin on vajalik
  • Sidekoe normaalne areng ja funktsioneerimine.
  • Neuromediaatorite süntees.




C-vitamiin toimimine organismis

Vitamiin C on vajalik sidekoe normaalseks arenguks ning toimimiseks. Osaleb kollageeni ja elastiini sünteesimiseks vajalike ensüümide kofaktorina. Vajalik on hüdroksüülimises, millega ta aitab sünteesida karnitiini, sapphappeid, steroide, neuromediaatoreid (adrenaliin, serotoniin, noradreanaliin). Osaleb vitamiin E radikaalvormi viimises tagasi algvormi. Kaitseb vitamiin A, riboflaviini, tiamiini, foolhapet, pantoteenhapet ja hemoglobiini oksüdatsiooni eest. Seega on oluline antioksüdant. Pärsib veel nitroosamiinide teket seedekulglas. Osaleb raviainete biotransformatsioonis. Mõjutab raua imendumist (muudab kolmevalentse raua kahevalentseks) ja raua vabanemist transferriinist. Soodustab foolhappe koensüümi teket, mille läbi tugevndab immuunsüsteemi.




Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine

Seedekulglasse sattunud C-vitamiin imendub peensoolest Na sõltuva transpordiga. Aktiivtranspordina imenduvad väiksed kogused, suured kogused aga passiivdifussiooni teel. Imendumine ise on küllastav protsess. Ise manustatud 1000mg C-vitamiinist imendub 30-65%, 5000mg aga 15-20%. C-vitamiin, mis on jäänud imendumata, seob vett, seetõttu põhjustavadki suured kogused C-vitamiini kõhulahtisust. Vitamiini imendumist pärsivad liigne alkohol, palavik, rohke aspiriin, paratsetamool, kortisoon, barbituraadid, söögisooda, antihistamiinikumid. C-vitamiin on peamiselt neerupealistes, maksas, kopsudes, rakudevahelises vedelikus. Liigne C-vitamiin väljutatakse uriiniga.


Defitsiidist tulenevad häired

Normaalsel tarbimisel defitsiiti ei esine. Defitsiidiks on kalduvus alkohoolikutel, suitsetajatel, antibiootikumide tarvitajatel. Mõõduka defitsiidi tunnusteks on kahvatus igemed, valulikud liigesed, haavade pikk paranemisprotsess, luumurdude pikk paranemine, kapillaaride läbilaskvus on suurenenud (tekivad kehale sinised plekid), kerge aneemia, hingamissageduse tõus. Raske defitsiidi korral tekib skorbuut, millele on iseloomulik nõrkus, kapillaaride katki minekud, hemorraagiad, tursed, katkised ja põletikulised igemed, hammaste väljalangemine, armkoe rebestumine, luude haprus, kõhulahtisus. Kaasneb veel raske aneemia, osteoporoos.


Toksilisus 

Normaalsel tarbimisel toksilisust ei esine. Päevane ohutu kogus pikaajalisel tarbimisel on 1000mg. Ületarbimisel on sümptomiteks kõhulahtisus, oksendamine, neerukivide teke, kuumalained, väsimus, iiveldus. Rasedad, kes tarbivad raseduse ajal megadoose, võivad põhjustada järeltulijale soodumuse vajada rohkem C-vitamiini.

1 kommentaar: