Lehed

31. jaanuar 2015

B2-vitamiin

B2-vitamiin on vajalik
  • Vajalik organismi metabolismis.
  • Naha, juuste, küünte normaalseks arenguks.

B2-vitamiini toimimine organismis


Vitamiini roll organismis toimub läbi koensüümivormide. Vajavad redoksprotsesside ensüümid, nagu näiteks PyrDH, mis tegeleb süsivesikute katabolismiga; suktsinaadi DH, mis on vajalik süsivesikute, lipiidide, aminohapte katabolismis; HAAHDH, mida on vaja harnenud ahelaga aminohapete katabolismis; ksantiini oksüdaas, mis on vajalik puriinide katabolismis; glutatiooni reduktaas, mis on oluline glutatiooni metabolismis. Lisaks veel rasvhapete oksüdatsioon ja hingamisaehela ensüümides vajalik.



Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine


Imendub peensoole ülaosast kandja-vahendatud aktiivtranspordina. Sapphapped soodustavad imendumist. Pärsivad imendumist alkohol, kohv, suitsetamine, suukaudsed rasestumisvastased vahendid. Tagavarad paiknevad maksas ja neerudes, kuid sealsed tagavarad on minimaalsed.

Defitsiidist tulenevad häired


Normaalse toitumisega defitsiiti ei teki. Küll aga on ohustatud alkoholiga liialdavad, samuti kohvi ja musta teega liialdavad inimesed. Lisaks veel suitsetavad inimesed. Esmased tunnused defitsiidil on katkised ja pragunenud suunurgad- huuled. Lisaks veel keele ja suulimaskesta põletikud, silmade valguspelgus, põletikulised silmad ja tunne, et silmades on liiv. Veel on tunnusteks dermatiit nina ja silmade ümber. Harva võivad esineda ka urineerimisraskused, juuste väljalangemine, katakrakt, munandikoti ja häbeme dermatiit, lastel kasvupeetus ja ekseem. Enamasti on nende sümptomite esinemisel tegemist ka teiste B rühma vitamiinide puudusega.

Toksilisus 

Normaaltarbimisel toksilisust ei teki. Päevane ohutu kogus on kuni 100mg. Ületamisel toksilisi nähte ei kujune enamasti, kuid üleannustamine põhjustab teiste B-vitamiinide väljutamist neerudega organismist, mis võib viia teiste B-rühma vitamiinide defitsiidini

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar