Lehed

16. veebruar 2015

B10,B11,Bc-vitamiin

B10,B11,Bc-vitamiin on vajalik

  • Erütrotsüütide areng
  • Soolhappe teke maos

B10,B11,Bc-vitamiini toimimine organismis

Foolhappe roll realiseerub koensüümi THF kaudu, mille ülesandeks on kanda üle ühesüsinikulisi jääke erinevate ainete sünteesil. Peamiselt on need nukleiinhapete sünteesi protsessid, mis vajavad foolhapet. Punaste vererakkude arenguks on vaja foolhapet, nagu ka maos soolhappe tekkimisel.





Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine

Soole mikrofloora toodab ise osa foolhappest, teine osa imendub tühisoolest aktiivtranspordina. Imendumist pärsib alkohol, suitsetamine, krambivastased ained, fenobarbitaal, suukaudsed rasestumisvastased vahendid. Antibiootikumi streptomütsiini toimel foolhape laguneb. Foolhape redutseerub folaadi reduktaasi toimel tetrahüdrofolaat-koensüümiks. MetüülTHF on veres ringlev vorm. Foolhapet talletakse maksas ja mujal. Väljutatakse foolhape uriini, fekaalide ja higiga.

Defitsiidist tulenevad häired

Normaalsel toitumisel ei teki defitsiiti. Alkoholismi, alatoitluse, teatud ravimite kasutamisel, lisaks seedetrakti probleemid, mis häirivad normaalse mikrofloora tööd, põhjustavad defitsiiti. Defitsiit võib tekkida raseduse ja laktatsiooni perioodil, kuna siis on kõrgem vajadus foolhappele. Defitsiit esimesel trimestril võib põhjustada neuraaltoru arenguhäireid lootel. Teised sümptomid defitsiidil on ärritavus, mälu häirumine, kasvupeetus, suunurkade haavandid-lõhed, glossiit, megaloblastaneemia. Aneemiat põhjustab foolhappe defitsiidist põhjustatud nukeliinhapete sünteesi pidurdumine, mis toob kaasa DNA sünteesi aeglustumise ja see pärsib erütrotsüütide küpsemist.


Toksilisus 

Normaalsel tarbimisel toksilisust ei teki. Päevane ohutu kogus kestval tarbimisel on 0,7-1mg. Üleannustamisel tekivad enamasti allergilised reaktsioonid.


1 kommentaar: