Lehed

12. veebruar 2015

B5-vitamiin

B5-vitamiin on vajalik

  • Süsivesikute, lipiidide, aminohapete, nukleiinhapete metabolismi ensüümide jaoks
  • Vajalik atsetüülimiseks

B5-vitamiini toimimine organismis

Inimekeha keskse koensüümi A kaudu reguleerib süsivesikute, lipiidide, aminohapete ja nukleiinhapete metabolismis olevate ensüümide tööd. Lisaks on vajalik atsetüül-CoA kaudu atsetüülimisi, mida on muuhulgas ka vaja ainete detoksikatsiooniks (ravimid, alkohol ja ka muud toksilised ained)




Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine

Pantoteenhape imendub seedetraktis peensooles. Organismi satub koeensüüm A ja fosfopantoteiin taimsete ja loomsete produktidena. Seedetraktis hüdrolüüsub see pantoteinaasiga, mille tulemusena tekib pantoteenhape. Imendumist soodustavad biotiin, foolhape, kaltsium. Häirivateks teguriteks on liigne alkohol ja kohv. Äädikas, söögisooda, aspiriin lõhustavad kergesti

Defitsiidist tulenevad häired

Normaalse toitumisega defitsiiti ei teki, kuna pantoteenhape on väga laialt levinud. Kestev rohke alkoholi ja kohvi tarbimine aga soodustab defitsiidi kujunemist. Defitsiidi esmatunnuste hulka kuuluvad nõrkus, oksendamine, väsimus. Kestva defitsiidi tunnusteks on dermatiidid, juuste depigmentatsioon, jalgade põletustunne (burning feet syndrome), pellagra taolised nähud. Harvemini esinevad sümtomid on hüpoglükeemia, hingamisdistressi sündroom, krambid. Samas defitsiidi kindlat põhjust on üpriski keeruline kindlaks teha, kuna ka teiste B-rühma vitamiinidel on sarnaseid sümptomeid.


Toksilisus 

Toksilisust normaalsel tarbimisel ei esine. Ohutu totaalkogus pikaajalisel tarvitamisel on 200-300mg päevas. Toksilisi nähte pole täheldatud megadooside puhul, samas siiski ei tasuks neid ületada.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar