Lehed

13. veebruar 2015

B6-vitamiin

B6-vitamiin on vajalik

  • Süsivesikute ja aminohapete metabolismiks
  • Soolhappe teke
  • Vitamiin B12 imendumine

B6-vitamiini toimimine organismis

Vitamiin B6 toime realiseerub läbi koensüümi PLP kaudu süsivesikute ja aminohapete metabolismi ensüümides. PLP on vajalik glükogeeni fosforülaasiks (lihaste glükogeenis on üle poole inimorganismi PLP-st), samuti ka desamiinimine. Trp-st niatsiini süntees, neurotransmitterite süntees (histamiin, serotoniin). Heemi, nukleotiidide, sfingumüeliinide (müeliini tekkes oluline) süntees. Lisaks on vajalik soolhappe tekkeks ning aitab vitamiin B12 imenduda.






Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine


Toiduga satub organismi püridoksiin, püridoksaal, püridoksamiin ja fosfovormid vitamiinist. B6 fosfovormid defosforüülitakse ning vabad vormid  imenduvad seedetraktist passiivdifusioonina. B6 toodab ka soole mikrofloora. Imendumist pärsib suitsetamine, liigne alkohol, kohv, kortisoon, östrogeenid. Enamik B6 paikneb PLP-na kudedes ( vitamiin fosforüülitakse püridoksaali kinaasi toimel) aga salvestamine ise on minimaalne ning üleliigne väljutatakse uriiniga.

Defitsiidist tulenevad häired

Defitsiit tekib alkoholismi, seedetrakti krooniliste haiguste korral. Atseetaldehüüd (tekib alkoholist) stimuleerib PLP lõhustumist, mis tõttu tekib PLP defitsiit. Esmased defitsiidi sümptomid on väsimus, ärritavus, depressiooon, veresuhkru taseme langus ja tõuseb insuliini tundlikkus. Pikaajalisel puudusel lisanduvad dermatiidid, perifeerne neuropaatia (krambid näiteks kätes ja jalgades). Verepildis tekib sideroblastiline aneemia, kuna heemi süntees on pärsitud ja ferritiin ning hemosideriin kuhjuvad sideroblastides).


Toksilisus 


Normaalsel tarbimisel ei teki toksilisi nähte. Päevane ohutu totaalkogus on 20-25mg kestval manustamisel. Ületada seda aga siiski ei maksa, kuna B6 vitamiin on toksiline võrreldes teiste B-rühma vitamiinidega. Ületarbimisel on täheldatud perifeerset neuropaatiat, koordinatsioonihäireid, kui on tarbitud 20 või enama kordne päevane doos vähemalt 1 kuu jooksul. Suured kogused mõjutavad ka neurotransmitterite toimet (dopamiinil näiteks).

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar