Lehed

31. jaanuar 2015

B1-vitamiin

B1-vitamiin on vajalik

  • Metabolismi reaktsioonides
  • Närviimpulsi levik

B1-vitamiini toimimine organismis

B1 vitamiini bioaktiivseim vorm on tiamiindifosfaat ja see on koensüümiks alfa ketohappeid dekarboksüülivates ensüümikomplektides ja transketolaaasis ehk siis aitab toimida süsivesikute, rasvhapete ja aminohapete katabolismis. Närviimpulssides on vaja tiamiindifosfaati atsetüülkoliini sünteesiks vajaliku koliini tagamises. Lisaks mõjutab veel närviimpulsis ioonide translokatsiooni.



Imendumine, transport, säilitamine ja väljutamine


Imendub peensoolest kandja-vahendatud aktiivprotsessina. Kui tiamiini on peensooles palju, domineerib imendumisel passiivdifusioon. Imendumist segavad alkohol, abtubiootikumid, rohke kohv. Tiamiin, mis on imendunud, satub värativeeni kaudu maksa, kus ta fosforüülub tiamiindifosfaadiks. Tiamiin on peamiselt veres, skeletilihastes, maksas, südamelihases ja neerudes ning ajus. Liigne tiamiin väljub uriiniga.

Defitsiidist tulenevad häired

Normaalsel söömisel ei teki defitsiiti. Kestev ja rohke alkoholi, kohvi, musta tee tarbimine, suitsetamine, antibiootikumide tarbimine põhjustab defitsiidi. Ülisuure koguse suhkru tarbimine võib samuti viia defitsiidini, kuna tiamiini kulub süsivesikute lagundamiseks. Esmased sümptomid on nõrkus, ärrituvus, emotsionaalne labiilsus, depressioon, anoreksia, seedetrakti häired. Edasi võivad tekkida polüneuriit, mille puhul ilmnevad koordinatsioonihäired, deliirium, mälu nõrgenemine, perifeerne neuropaatia. Neuromuskulaarsed häired põhjustavad lihasnõrkuse, lihasväsimuse, lihaste valulikkuse, müokardi kontraktiilsuse languse. Rinnapiimas oleva tiamiini puudus põhjustab imetavale lapsele sarnased sümptomid.

Toksilisus 

Toksilisust normaalsel tarbimisel ei esine. Päevane ohutu totaalkogus on 50-75mg. Kestev suuremates kogustes manustamine põhjustab nõrkust, hüpotensiooni, ülitundlikkust, oksendamist, südamepekslemist, naha punetust. Tugeva toksilisuse sümptomid on äge tahhükardia, hingamispuudulikkus, võimalik ka anafülaktiline šokk.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar