Lehed

11. november 2012

Lyme'i tõbi ehk Puukborrelioos

Lyme'i tõbi on puukide poolt ülekantav haigus (multisüsteemne). Borrelioosi tekitab spiroheet (keeritsbakter) Borrelia burgdorferi. 1975. aastal USA's kirjeldati esmakordselt seda haigust, kui puugihammustuse järgset oligoartriiti noortel ja täiskasvanutel. Eestis on sagedus 22:100 000 inimese kohta. Borrelioosi vallandajaks on kolm  genotüüpi:
  • Borrelia burgdorferi sensu stricto (USA, Euroopa, Aasia)
  • Borrelia garinii (Euroopa, Aasia)
  • Borrelia afzelli (Euroopa, Aasia)
Haigusel eristatakse tavaliselt 3 etappi:
  1. Lokaliseerunud staadium, mida 80% haigetest on iseloomustaks erythema migrans (märklauataoline erüteem, mis tekib mõni päev kuni kuu pärast hammustust)
  2. Dissemineerunud infektsioon
  3. Persisteeriv krooniline infketsioon
Nahakahjustus

Tekib erythema migrans (migreeruv erüteem), millega kaasnevad sageli üldnähud, nagu palavik, regionaalne lümfadenopaatia.  Märklauataoline erüteem ei kao iseseisvalt ilma ravita 48h jooksul, kui pole saanud antibiootikume. See laieneb igapäevaga ja nahast on võimalik leida spiroheete.  On olemas võimalus sekundaarsete punetavate laikude teke nahale, mis on seotud hematogeense külviga. Migreeruv erüteem kaob ilma ravi saamata 3-10 nädala pärast. Borrelia-lümfotsütoom on valutu sinakaspunane sõlm või laik, mis tekib erinevatesse kehapiirkondadesse. Krooniline atroofiline akrodermiit on sinakaspunane plaatjas või nodulaarne värvimuutus jäsemete sirutuspindadel. Tihti esineb koos polüneuropaatiaga (tekib sageli Borrelia afzeli korral).
Kardiit (südamepõletik) tekib nädalaid või kuid pärast nakautumist. Iseloomulik on atrioventrikulaarsete juhthäirete kujunemine, millega kaasneb müokardiit või perikardiit. Antibakteriaalne ravi erüteemifaasis vähendab kardiidi teket.

Lihas-liigesüsteem 

Mono- või oligoartriit, mis võib kesta lühikeste attakidena nädalaid kuni kuid. Hiljem võib kujuneda välja artriit ja see on enamasti põlveliigeses. Haaratuks võivad saada veel temporomandibulaarliigesed. Artriidi korral  on sünoviaalvedelikus polümorfonukleaarsete leukotsüütide arvu tõus ja leukotsütoos, glükoositase on normaalne ja valgusisaldus on veidi tõusnud. 85%'l inimestest, kellel haigus ravimata, on sünoviaalvedelikus Borrelia burgdorferi antigeen. Lihaste haaratus võib tekkida igas haiguse faasis ja kesta nädalaid kuni aastaid. Kui äsja haigestunud ollakse ja haigus on alguses, siis kaebab 40% haigetest lihasvalu. Müosiit on lokaliseerunud või difuusne. Võimalik on nii homatogeene kui ka direktne invasioon. Polümüosiidi korral on leitud kreatiinkinasitaseme tõusu (7500-30000 U/L) ning positiivsed seroloogilised testid (IgG ja IgM-AK). Borrelioosist vallanduv müosiit on alluv antibakteriaalsele ravile. GKS ja tsüstostaatikumid on efektita.

Närvisüsteem

Neuroborrelioos tekib peaaegu kõigil nakatunutel. Tunnusteks on meningiit, entsefalomüeliit, kraniaalnärvide neuriit, radikuloneuriit, perifeerne neuropaatia. Entsefalopaatia ja perifeerne neuropaatia ei progresseeru pärast intravenoosset antibakteriaalset ravi. Silmakahjustustes esikohal on konjunktiviit, harvem uveiit, keratiit, vitriit, n. opticus ehk neuriit (Nägemisnärvi põletik).
Laboratoorne diagnoos saadakse seroloogilisel uuringul. Borrelia IgM-antikehad on veres juba pärast nädalat nakatumist ja IgG-antikehead umbes 1 kuu pärast nakatumist.

Ravi

Antibakteriaalne ravi on efektiivne, intravenoosne ravi on vajalik neuroloogilise patoloogia kõrval. Reumatoloogilise sündroomi  kujunemisel rakendatakse antibakteriaalset ravi doksütsükliiniga 200mg päevas või amoksitsiliiniga 1000mg päevas ja neli nädalat. Võimalik on  ka tsefuroksiimi 500mg 2 korda päevas ja 20 päeva. Kui sünoviit persisteerib peale teist antibiootilist ravikuuri, on näidustatud ravi hüdroksüklorokiiniga 400mg päevas 1 kuu vältel ja seejärel hakata annust vähendama.

1 kommentaar:

  1. Ma tahan kiiresti ihaldada teie järeleandmist ja juhtida teie tähelepanu Lääne-Aafrikast pärit dr Jamesile kutsutud võimsale ravimtaimede arstile, kes suutis kõigest 21 päevase kokkupuute jooksul ravida mind HIV-st 15 aasta jooksul, kuna ARV-de tarbimine ei toimi, kuid pani mind rasva kena, surfasin Internetis HIV-i ravimtaimede alternatiivsete uuringute osas, kohtasin proua Stephanie Browni, Lori Hirsti, Trisha Nelsoni ja hr Richmond Kellyt ning teisi nende tunnustuse ja tunnistuste kohta selle kohta, kuidas dr James neid ravis, Vähk, HIV / AIDS, Alzheimeri tõbi ja B-hepatiit koos taimsete ravimitega. Kõhklemata tekkis mul huvi ja võtsin ühendust sama dr Jamesiga tema e-posti aadressil (drjamesherbalmix@gmail.com), rääkisin talle oma HIV-ist ja oma andmetest, ta ütles mulle, et ärge kartke, et ta mind ravib, ja ta andis mulle ka garantii, palus mul maksta esemete eest, mida ma tegin. 2 päeva jooksul, kui ta saatis oma ravimtaimede segu ravimit SPEED POST COURIER SERVICE kaudu, mis toimetati minu postkontorisse 4 tööpäeva jooksul. Hindasin tema ausust. Kasutasin tema taimset jooki 21 päeva nii, nagu ta seda määras, uskuge mind, kuigi ma sain HIV-i terveks, kui nad kõik ütlesid, et HIV ei saanud püsivat ravi. HIV / AIDS-i saab ravida, kui taimset ravimit kasutab õiges vahekorras hea ravimtaimearst nagu ravimtaimest andekas mees James. Mul on vähe sõnu, et teda tänada, ja olen kasutanud seda vahendit, et temast kogu maailmale rääkida. Ta ei maksa. Ainult väikesed tasud, mis saadavad taimseid ravimeid teile kõikjal maailmas. Ta ütles mulle ka, et ta ravis selliseid haigusi nagu Alzheimeri tõbi, voodimärgav ravi, skisofreenia, vähk, skolioos, põievähk, pärasoolevähk, rinnavähk, neeruvähk, leukeemia, kopsuvähk, nahavähk, emakavähk, eesnäärmevähk , Fibromüalgia, sündroomi fibro-düsplaasia, epilepsia Dupuytreni tõbi, diabeet, tsöliaakia, ataksia, artriit, amüotroofiline lateraalne skleroos, adrenokortikaalne kartsinoom. Astma, allergilised haigused. Hiv_ AIDS, herpes, põletikuline soolehaigus, KOK, diabeet, võtke temaga ühendust e-posti teel: drjamesherbalmix@gmail.com uskuge mind, te tunnistate kindlasti nagu mina.

    VastaKustuta