Lehed

25. november 2014

Hormoonid



Hormooni nimiLühendLiikKudeRakud, mis produtseerivadRetseptorSihtmärk rakk/elundHormooni mõju
Adrenaliin
AminohappehormoonNeerpealisesäsiKromafiinrakud
Maks, veresooned, süda, rasvarakud, maorakudVere glükoositaseme tõstmine: Adrenaliin intensiivistab lihastes ja maksas glükoenolüüsi ja glükoneogeneesi (adrenaalne hüperglükeemia) ning pärsib glükogeeni sünteesi. Ta soodustab glükagooni sekretsiooni ja pärsib insuliini sekretsiooni. Et adrenaliin stimuleerib ka glükolüüsi lihasrakkudes (ATP tootmine) ja rasvkoes lipolüüsi ja maksas proteolüüsi, on tema summaartoime suunatud liikumisaktiivsuseks (ka stressiks) vajaliku energia tagamisele. Nii tõusebki adrenaliini toimel südamelöögisagedus ja tugevneb löögijõud, paraneb erutusjuhtivus ja erutuvus. Stimuleerib hapniku tarbimist, rasvhapete vabanemist rasvkoest, tõstab vabade rasvhapete taset veres. Laiendab lihaseid varustavaid veresooni, pärsib gastrointestinaalne motoorika, laienevad bronhid.
Adrenokortikotroopne hormoon, kortikohormoonAKTHValk Hüpofüüsi eessagarkortikotroobidAKTH retseptorNeerupealise koorStimuleerib neerupealisekoore hormoonide, eeskätt kortisooli, sünteesi ja sekretsiooni.

aldosteroon

SteroidhormoonNeerupealise koorNeerupealisekoore glomerulaarkihi rakud
Neerud (neerude kogumistorukesed ja distaalsed väänilised torukesed)Reguleerib mineraalainete, eeskätte Na ja K ioonide taset veres, mistõttu minerakokortikoididel on oluline koht nii inimekeha veevahetuse kui ka happelis-aluselise tasakaalu regulatsioonis. Suurendades neerukanalikestes Na-kanalivalkude hulka, suurendab aldosteroon Na ja Cl ioonide tagasiimendumist, seega ka vee tagasiviimist. Henle lingu ülenevas osas ja kogumistorukeste neerukoores asuvas osas soodustab K irooni eritumist uriiniga.
Antidiureetiline hormoon, vasopressiinADHNonapeptiidHüpofüüsi tagasagaras talletatakse, produtseeritakse hüpotaalamusesNeuroendokriinrakud hüpotalamausesHüpotalamuse osmoretsptorid, südame ja vaskulaarsüsteemi baroretseptorid Neerud (neerude kogumistorukesed ja distaalsed väänilised torukesed)Pidurdab diureesi toimides neerude distaalsetele torukestele. Tõuseb rakumembraanide läbitavus vee suhtes (suureneb vee tagasiimendumine kogumistorukestest). ADH stimuleerib ka CRH toimet ACTH vabanemisele. Farmakoloogilises doosis põhjustab ADH arterioolide ahenemise ja kaasenva arteriaalse vererõhu tõsu (vasopressoorne toime). ADH tähtis roll ilmeneb arteriaalse vererõhu säilitamisel verekaotuse korral, sest vere mahu vähenemine on ADH sekretsiooni tugev indutseerija.
Atrionatriureetiline peptiidANPPeptiidSüdaSüdame koja rakudANP retseptorNeerud (neerude kogumistorukesed ja distaalsed väänilised torukesed)Toimib negatiivse tagasisidestusega ADH sektretsioonile. ANP toimib neerude kogumistorukestele, suurendades Na ja seega ka vee ekskretsiooni. Et ANP lõõgastab ka veresoonte silelihaseid, on summaarseks efektiks vererõhu langus
DehüdroepiandrosteroonDHEASteroidMunnandid, munasari, neerudNeerupealisekoore retikulaarsekihi rakudAndrogeeni retseptorMunandid, munasari Metaboolne vaheühend suguhormoonide biosünteesis
ErütropoetiinEPOPeptiidNeerudGlomeerulirakud
LuuüdiStimuleerib tüvirakkude diferentseerumist luuüdi erütropoeesi algfaasis. Kiirendab terminaalselt ka diferentseerunud rakkude proliferatsiooni ja küpsemist erütrotsüüdiks ning aitab hoida vererindes olevate erütrotsüütide massi füsioloogilisel tasemel, suurendab ka hemoglobiini sünteesi.
Folliikuleid stimuleeriv hormoonFSHglükoproteiinHüpofüüsi eessagarGonadtroobidFSH retseptorSugunäärmedStimuleerib naistel folliikulite kasvu ja küpsemist ovaariumis ning steroidhormoonide sünteesi, meestel stimuleerib FSH spermatogeneesi ja androgeene siduva valgu (ABP) sünteesi
GastriinGRPPeptiidMagu, kaksteistsõrmiksoolMao lukutiosa ja kaksteistsõrmiku G rakud.CCK B retseptorMagu, kaksteistsõrmiksoolStimuleerib HCL sekretsiooni parietaalrakkudest, pepsiini sekretsiooni ja mao lihaskihi kontraktsiooni.
Gastrointestinaalne inhibeeriv peptiidGIPPeptiidPeensoolPeensoole limaskesta rakud
Magu, maksSoolhappe sekretsioon ja mao motoorika inhibeerimine ing glükoos-vahendatud insuliini vabanemise stimuleerimine
Glükagoon
PeptiidPankreasLangerhansi saarekeste A-rakkudesGlükagooni retseptorMaksVere glükoositaseme tõstmine (ta on insuliini antagonist): intensiivistab maksas glükogeeni lammutamist ja glükoneogeneesi (võimsaim glükoneugeenne hormoon), pärssides samal ajal glükogeeni sünteesi ja glükolüüsi. Ta on võimas lipolüütiline hormoon, aktiveerides trigütseriidi lipaasi, stimuleerides rasvhapete oksüdatsiooni ja ketokehade sünteesi maksas. Lisaks suurendab ta maksas veres ringlevate aminohapete vastuvõttu ning nendest sünteesitakse glükoosi.
InsuliinINSPeptiidpankreasLangerhansi saarekeste Zn rikastes ja B- rakkudes.Insuliini retseptor IGF-I ja IGF-IIMaks, keharakudPõhiroll on vere glükoositaseme langetamine: kontrollib glükoosi transporti lihaskoe ja rasvkoe rakkudesse, intensiivistab rakkudes glükoosi oksüdatsiooni ja stimuleerib glükogeeni sünteesi. Insuliin stimuleerib ka lipiidide ja kolesterooli ja valkude sünteesi maksas. Maksas glükogeeni maksimum taseme saavutamisel, muundab glükogeeni rasvaks. Suure hulga rasvhapete kätted. Insuliini toimel sünteesitakse aminophapetest kehale omaseid valke. Insuliin soodustab valgusünteesi, samuti pidurdab valkude lammutamist.
KaltsitoniinCTPolüpeptiidKilpnääreKilpnäärme C rakkudes.CT retseptorLuurakudPidurdab kaltsiumi vabanemist luudest ja soodustab ladestumist luudesse. Aeglustab seedimistprotsessi (mao tühjenemist, mao-ja pankreasenõre sekretsiooni)
KaltsitrioolD3SteroidNahk, neerudNeerude proksimaalsed torukesed.Vitamiin D retseptorNeerud, peensool, kilpnääre, närvirakudVähendab Ca ja P ekskretsiooni neerukanalites, suurendab Ca ja P imendumist peensoolest. Efektide summana normaliseerib kaltsiumitaset veres. Inhibeerib parathormooni sekretsiooni, reguleerib immuunreaktsiooni. On osaline aju arengus (nt: närvi kasvufaktorid)
KasvuhormoonHGH/STHValkHüpofüüsi eessagarSomatotroobidSTH retseptorKõik keha rakudStimuleerib kõikide kudede kasvu IGF-I (IGF-insuliinitaoline kasvufaktor) ja IGF-II vahendusel. Indutseerides maksas ja neerudes nende sünteesi. Ta suurendab aminohapete transporti lihasrakkudesse ja intensiivistab lihastes valgusünteesi. Vähendades glükoosi perifeerset kasutamist ja intensiivistades glükoneogeneesi maksas, omab ta teatud hüperglükeemilist toimet. Kasvuhormoon stimuleerib maksas olevaid aineid, mis aitavad rohkem võtta sulfaatioone kõhre ja luurakkudesse. Aminohaptest toimuva glükoneogeneesi stimuleerimine maksas tõstab maksa glükogeeni taset. STH kestev manustamine/üleproduktsioon võib resulteerida hüpofüsaarse diabeedina. STH normaalsekretsioon, kuid vähenenud IGF-I nivoo korral on postnataalne kasvuprotsess häiritud.
KoletsütokiniinCCKPeptiidkaksteistsõrmiksoolSekreteeriva Endokiinsed rakud kaksteistsõrimku ja peensoole proksimaalosa limaskestasCCK retseptorSapipõisStimuleerib sapipõie kontraktsiooni/sapi eritumist ja ktiveerib pankrease ensüümide sekretsiooni. Söömisjärgne CCK tõus põhjustab kaltsitoniini vabanemist.
KooriongonadotropiinHCGPeptiidPlatsentaGonadtroobid
Kollaskeha, Stimuleerib/soodustab kollaskeha endokriintalitust seni kuni platsenta suudab toota raseduse säilimiseks vajaliku progesterooni.
Kortisool
GlükokortikoidNeerupealisekoorNeerupealisekoore fatsikulaatkihi rakud
Maksarakud, maorakud, muud keharakudKeskse glükokorikoidina stimuleerib kõige efektiivsemalt aminohapetest toimuvat glükoneogeneesi, st tõstab veresuhkrutaset, glükokortikoididel on mõõdukas glükogeeni ladestumist maksas soodustav toime, stimuleerib füsioloogilise nivoo juures RNA sünteesi ja valkude sünteesi. Stimuleerib keha valmistuma stressiga ehk soodustab energia tootmist. Pärsivad põletikutunnustest valu, punetust ja turset. Vähendab antikehade produktsiooni ehk langetab immuunsust. Pidurdab armistumist, samuti stimuleerivad soolhappe produktsiooni. Pidurdab ADH eraldumist (pigem pidurdab seda liigne vee kogus ja teised retseptorid piduravad)
Kortisoon
GlükokortikoidNeerupealisekoorNeerupealisekoore fatsikulaatkihi rakud
Maksarakud, maorakud, muud keharakudKeskse glükokorikoidina stimuleerib kõige efektiivsemalt aminohapetest toimuvat glükoneogeneesi, st tõstab veresuhkrutaset, glükokortikoididel on mõõdukas glükogeeni ladestumist maksas soodustav toime, stimuleerib füsioloogilise nivoo juures RNA sünteesi ja valkude sünteesi. Stimuleerib keha valmistuma stressiga ehk soodustab energia tootmist. Pärsivad põletikutunnustest valu, punetust ja turset. Vähendab antikehade produktsiooni ehk langetab immuunsust. Pidurdab armistumist, samuti stimuleerivad soolhappe produktsiooni
Luteiniseeriv hormoonLHglükoproteiinHüpofüüsi eessagarGonadtroobidLH retseptorSugunäärmedKutsub esile munaraku väljapääsu munasarja folliikulist ja seejärel folliikuli muutumise kollaskehaks, stimuleerib progesterooni ja östradiooli sünteesi kollaskehas. Meestel stimuleerib testosterooni sünteesi munandite Leydigi interstitsiaalrakkudes ja spermide küpsemist
MelatoniinMTAminohapeKäbikeha
Melatoniini retseptorKesknärvisüsteem ja perifeersed koedÖöpäeva rütmi tagamine. Aktiveerib T-Helperi spetsiifilist membraaniretseptorit või makrofaagi tuumaretseptorit, millega soodustataks tsütoskiinide sünteesi. Mõjutab geenide aktiivsust. On tugev antioksüdant, mis kaitseb mitokondreid oksüdatsiivse stressi eest.
MotiliinMLNPeptiidPeensool
Motiliini retseptorMagu, kaksteistsõrmiksoolGastrointestinaalse motoorika stimuleerimine, Stimuleerib ka pepsiini sekretsiooni.
Noradrenaliin
AminohapeNeerpealisesäsiKromafiinrakud
Neerud (neerude kogumistorukesed ja distaalsed väänilised torukesed)Vere glükoositaseme tõstmine: Adrenaliin intensiivistab lihastes ja maksas glükoenolüüsi ja glükoneogeneesi (adrenaalne hüperglükeemia) ning pärsib glükogeeni sünteesi. Ta soodustab glükagooni sekretsiooni ja pärsib insuliini sekretsiooni. Et adrenaliin stimuleerib ka glükolüüsi lihasrakkudes (ATP tootmine) ja rasvkoes lipolüüsi ja maksas proteolüüsi, on tema summaartoime suunatud liikumisaktiivsuseks (ka stressiks) vajaliku energia tagamisele. Nii tõusebki adrenaliini toimel südamelöögisagedus ja tugevneb löögijõud, paraneb erutusjuhtivus ja erutuvus. Stimuleerib hapniku tarbimist, rasvhapete vabanemist rasvkoest, tõstab vabade rasvhapete taset veres. Laiendab lihaseid varustavaid veresooni, pärsib gastrointestinaalne motoorika, laienevad bronhid.
OksütotsiinOXTNonapeptiidHüpofüüsi tagasagarHüpotalamuse neuronitesOXT retseoptoridMüomeetrium (emaka muskulatuur) ja rinnanäärme müoepiteelToimib emakasilelihastele, stimuleerib emaka kontraktsiooni sünnitusel ja selle järel. Piimanäärme lõplik intensiivne väljaarenemine rasedal. 24h pärast sünnitust hakkavad piimanäärmed piima produtseerima ja oktotsütiini toimel väljutatakse piima kui piimanäärmetelt tulevad ärritused suurendavad oktotsütiini eritust.
ParathormoonPTHPolüpeptiidKõrvalkilpnääreKõrvalkilpnäärme neljas epiteelkehakesesPTH retseptorNeerud, luukudeToimib luudesse, aktiveerib osteoklaste luukoe lammutamisele, soodustab fosfaadi eritumist neerudes. Stimuleerib neerudes ensüümi, mille toimel suureneb bioloogiliselt toimiv vitamiin D-hormooni produktsioon. Neerudes ka kaltsiumioonide eritumise vähendamine.
Progesteroon
SteroidPlatsenta, munasari, neerupealisedKollaskeha, platsenta raseduse ajalProgesterooni retseptorEmakasEmaka ettevalmistamine implatsatsiooniks ja raseduse säilumine.
ProlaktiinPRL/PROLValkHüpofüüsi eessagarLaktorooobid,PRL retseptorPaljud keha rakud (rinnanääre, suguelundid)Käivitab ja säilitab rinnapiima sünteesi, stimuleerides tema komponentide, nagu laktoalbumiin, laktoglobuliin, kaseiin jt, sünteesi rinnanäärmetes
Reniin
PeptiidNeerudAferentsete arterioolide jukstaglomerulaarrakud
MaksReniin eemaldab angiotensionogeeni N-otsast inaktiivse angiotensiin I.
SekretiinSCTPeptiidPeensool, kaksteistsõrmiksoolEndokriinsed S rakud kaksteistsõrmiku ja peensoole limaskestasSCT retseptorPankreas, peensool, maguStimuleerib bikarbonaatide, ensüümide ja K vabanemist pankreasest ning ensüümide- ja elektrolüütiderikka soolenõre vabanemist, Sekretiin pärsib HCL tootmist maos
SomatostatiinGHIHPeptiidMagu, peensool pankreas, hüptalamusDelta rakud pankreases
Maks, hüpofüüs, magu, seedetraktInhibeerib glükagooni ja insuliini sekretsiooni. Pidurdab hüpofüsaarser kasvuhormooni somatotripiini. Mao-sooletrakti ja sapipõie motoorika ning seedenõrede pärssimine. Summarne toime vähendab seedimise aktiivsust ja sel teel väldib vere suhkrusisalduse suuri kõikumisi.
Testosteroon
SteroidMunandidTestiste Leydigi rakkudes. Munasarjades, neerupealisekoores ja rasvkoes.Androgeeni retseptorEesnääre, munandid, muud keharakudAnaboolse steroidina stimuleerib valkude sünteesi meestel ja naistel. Olulised meestel suguliseks diferentseerumiseks, spermatogeneesis, prostata funktsioneerimises, suguelundite ja sekundaarsete sugutunnuste kujunemises (karvakasv, hääletämber, kehavormid), seksuaalkire (libiido) ja geenide regulatsioonis ning anabolismi stimuleerimises. Naised vajavad neid geenide regulatsoonis ja anabolismi stimuleerimises. Stimuleerib lootel suguelundite arengut.
TrijoodtüroniinT3AminohapekilpnääreTüroidfolliikulid
Peaaegu kõik keha rakudStimuleerivad kogu organismis metabolismi, stimuleeritakse proteiini sünteesi rakkudes, ekstratsellulaarse vedeliku ja tsütosooli vaheline naatriumi väljavoolu ja kaaliumi transporti. Paljude ensüümide, eriti süsivesikuid degradeerivate ensüümide aktiivsus ehk intensiivistub süsivesikute utilatsioon, lastel soodustab kehalist kasvu ning postnataalse arengule tähtis. Ainevahetuse regulatsioon (või suure taseme puhul on kiirem, väikse puhul aeglasem)
TüreotropiinTSHglükoproteiinHüpofüüsi eessagarTüreotroobidTüreotropiini retseptorKilpnääre/Kilpnäärme rakudStimuleerib T3ja T4 sünteesi ja sekretsiooni, soodustab kilpnäärme kasvu ja intensiivistab joodi kogunemist kilpnäärmesse.
TüroksiinT4AminohapeKilpnääre Türoidfolliikulid
Peaaegu kõik keha rakudStimuleerivad kogu organismis metabolismi, stimuleeritakse proteiini sünteesi rakkudes, ekstratsellulaarse vedeliku ja tsütosooli vaheline naatriumi väljavoolu ja kaaliumi transporti. Paljude ensüümide, eriti süsivesikuid degradeerivate ensüümide aktiivsus ehk intensiivistub süsivesikute utilatsioon, lastel soodustab kehalist kasvu ning postnataalse arengule tähtis. Ainevahetuse regulatsioon (või suure taseme puhul on kiirem, väikse puhul aeglasem)
ÖstradioolÖ2SteroidMunandid, munasarjadSertoli rakud, folliikulite rakudÖstrogeeni retseptorsuguelundidGeenide regulatsioon, suguelundite arenemine, sekundaarsed sugutunnused, formeerib menstruaaltsüklit
ÖstrioolÖ3SteroidMunandid, munasarjadSertoli rakud, folliikulite rakud
suguelundidGeenide regulatsioon, suguelundite arenemine, sekundaarsed sugutunnused, formeerib menstruaaltsüklit
ÖstroonÖ1SteroidMunandid, munasarjadSertoli rakud, folliikulite rakud
suguelundidGeenide regulatsioon, suguelundite arenemine, sekundaarsed sugutunnused, formeerib menstruaaltsüklit

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar