Lehed

1. september 2014

Meditsiini ajaloost veidikene II

VANA-AJA MEDITSIIN

Mesopotaamia/Sumeri

Info pärineb savitahvlitelt, mis on kirjutatud kiilkirjas. Tekstid algasid sõnadega: "Kui inimene on haige..." ja lõppeb: "... ja ta saab terveks." Sumerid tundsid retsepte, mis jagunesid mähisteks, seespidisteks ja välispidisteks.  Retseptide tekstid olid lakoonilised, näiteks ühel retseptil on kirjas: "Sõeluda ning hoolikalt kokku segada kilpkonna kilbi pulber, naga taime võsud, sool ja sinep, pesta haiget kohta kange õllega ja kuuma veega ning hõõruda valmistatud seguga, seejärel võida taimeõliga ning katta peenestatud nuluokstega." Retseptide uurimisest on välja tulnud, et peamisteks ravivahenditeks olid ravimtaimed:  sinep, tüümian, mänd, puuviljad (ploom, pirn, viigipuu), paju, nulg. Samuti pole tahvlitel pole mainitud deemoneid ja jumalaid ega loitse.


Babüloonia ja Assüüria tekkel oli levinud kujutlus, et elu ja tervis sõltub headest ja kurjadest vaimudest, jumalatest ning deemonitest. Haigusi ravisid preestrid talismanide, loitsudega. Samas tunnistati ka tõelisi põhjuseid ja kasutati ka salve, teesid, vanne, aadrilaskmist.  Arstide käitumist reguleerisid seadused ning Hammurabi seadused on kirjas Babüloonia seadusandluse mälestusmärgil.

Haigustel oli 3 põhjust:
-Üleloomulikud haiguste põhjused- kurja vaimu hingus, jumala käsi.  Laste palavikku põhjustas näiteks Vanaohe Lamaštu
-Kättemaks üldiste moraali-,õigus-, kombe- ning muude tavade rikkumise eest.
-Loomulikud põhjused, mis olid seotud looduse ja elukorraldusega.

Ravijaid oli 2 liiki. Ühed olid empiirilised (asipu) ja teised praktilised (asutu). Empiirilised ravisid nõidumisega ja peamised põhjused olid üleloomulikud. Praktiliselt ravijad kasutasid rohkem ravimeid ja põhjuseks loomulikke. Asutud tundsid väga hästi taimi ning loomi, millega saab ravida. Retseptides võis olla  üle 20 koostisosa. Manustamiseks kasutati massaaži, klüsme, rektaal- ja vaginaalküünlaid, tampoone). Kasutati ka ravimite puhumist suhu, kõrvadesse, silmadesse, ninna spetsiaalsete torude abil. Asipud kasutasid nõidumist ja neil oli suur kogu nõidusi ja kombetalitusi, mis olid maagilised. Ravimitena olid kasutusel neil amuletid, ringid, tähed (mingit ravimit võeti kindel arv tilku 3 või 7).

Kommete ja hügieeni kohta on säilinud ühe arsti Muhallima kirjad, kust selgub, et haiged olid kogu haiguse jooksul arsti järelvalve all. See annaks alust arvata, et haiglad olid tol ajal olemas. Oli ka olemas apteeker, kes töötas Muhallima alluvuses. Hügieeninõuded oli väga karmid. Preestri  kohustus jumalakuju ette astudes  oli olla pealst jalgadeni raseeritud, hoolikalt pestud ning ilma riieteta. Hiljem lisandus linasest materjalist riie.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar